понеділок, 30 жовтня 2023 р.

Премія Астрід Ліндґрен 2024


        У довгі списки премії Астрід Ліндґрен 2024 року ввійшли українські дитячі письменники Іван Андрусяк, Галина Вдовиченко, Сашко Дерманський (номінований втретє), а також міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал».
    Про це повідомляють на сайті премії. Усього на премію номінували 245 кандидатів із 68 країн, 
у тому числі 66 нових кандидатів із попередніх років. До списку увійшли автори та ілюстратори, а також оповідачі та популяризатори читання.
     Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Премію вручають щороку. 
    Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (понад 16 мільйонів гривень). Лавреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Ліндґрен. 
      Премію вручать 9 квітня 2024 року.

Традиції вручення

За традицією, церемонія оголошення імені лауреата проходить в містечку Віммербю – батьківщині Астрід Ліндгрен. А церемонія вручення премії ALMA проходить у Стокгольмі, в Королівській бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар